De stichting is van mening dat de bunker in de toekomst opnieuw een rol van betekenis kan, en ook zou moeten, spelen binnen de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog. De bunker is uitermate geschikt voor dit doel en kan zowel een plaatselijk, provinciaal als landelijk publiek bereiken. Er spelen verschillende factoren mee waarom de stichting streeft naar behoud en inzet van de bunker.
Landelijke betekenis
De stichting wil de bunker allereerst behouden vanwege de bijzondere rol die de bunker inneemt in het landelijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog. De bunker was de schuilplaats voor Seyss Inquart, hoofd van het bezettingsbestuur in Nederland en daarmee eindverantwoordelijke voor de begane oorlogsmisdaden in Nederland. De verplaatsing van het bezettingsbestuur naar Apeldoorn is een relatief onderbelichte, maar belangrijke episode uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Waarom werd er voor Apeldoorn gekozen? En welke consequenties had dit voor het functioneren van de betreffende departementen en het militaire bestuur van Nederland? Omdat het landelijk bestuur hier terechtkwam kunnen er gerelateerd aan de bunker interessante invalshoeken gekozen worden. Wat doe je bijvoorbeeld als de overheid je vijand is? Welk gezag gehoorzaam je in een bezet land?
Regionale betekenis
De bunker vormt ook een basis voor een specifiek Apeldoorns verhaal. Seyss-Inquart was immers eindverantwoordelijk voor de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch en de executies bij Woeste Hoeve. Daarnaast zorgde de komst van zoveel bestuurlijke departementen voor werkgelegenheid. Zijn hier nog herinneringen aan? Wat merkten gewone Apeldoorners ervan dat hun stad de ‘regeringszetel’ huisvestte en hoe werd hier op gereageerd? Welke overheidsmaatregelen werden opgelegd? Had de komst van het Duitse bezettingsbestuur gevolgen voor het verzet, dat in Apeldoorn volop actief was? Alleen de bunker is van deze periode nog een stille, maar belangrijke getuige.
Beladen erfgoed
Het is bovendien een vrij unieke getuige. In Nederland zijn er veel plaatsen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers. Daarentegen zijn er betrekkelijk weinig plekken die een herinnering levend houden aan daderschap, overheersing of collaboratie. De bunker valt dan ook in de categorie ‘fout’ of ‘besmet’ erfgoed en vindt aansluiting bij andere plekken zoals de Muur van Anton Mussert of de villa van kampcommandant Albert Gemmecker in kamp Westerbork. Dit is niet iets om huiverig voor te zijn, maar het maakt de bunker bij uitstek een plek om op specifieke en unieke thema’s dieper in te gaan. Hoe denkt de jeugd over goed/fout? Waar ligt de scheidslijn? Ben je als bedrijf fout als je een bunker bouwt?
Fysieke plek
De bunker hoort ook een toekomst te krijgen omdat het in Apeldoorn zelf nog de enige fysieke plek is waar de oorlog zichtbaar is en waar een indringend, uniek verhaal verteld kan worden. In de gemeente zijn talrijke monumenten die indirect verwijzen naar een verder onzichtbare geschiedenis. Een relatief verborgen plek zoals de bunker spreekt tot de verbeelding en maakt het verleden zichtbaar. Juist in een tijd waar de oorlog verder weg komt te staan is het belangrijk om een fysieke plek te hebben om toekomstige generaties aangehaakt te houden. De bunker is voor dit doel goed bruikbaar en inzetbaar. Dit hebben de grote bezoekersaantallen in het verleden bewezen, hoewel de stichting niet opnieuw dergelijke aantallen ambieert.
Impuls oorlogsherinnering Gelderland
Het behoud en de inzet van de bunker bij de herinnering van de Tweede Wereldoorlog past bovendien naadloos bij de ambities die de provincie Gelderland heeft om de oorlogsherinnering een nieuwe impuls te geven, zoals geformuleerd in de nota Versterking Herinnering Gelderland 1940-1944/1945. Dit herinneringstoerisme moet een boost krijgen door middel van versterking van het aanbod, samenhang, samenwerking en kwaliteit. Gezien het feit dat de bunker de rol van publiekstrekker in het verleden met verve vervulde, is de bunker de plek bij uitstek om handen en voeten te geven aan de plannen van de provincie. Juist deze plek biedt tal van mogelijkheden om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op een eigentijdse wijze te vertalen naar het publiek en aan te sluiten bij actuele thema’s.
Unieke naoorlogse betekenis
Het feit dat de bunker een groot landelijk publiek wist te bereiken en daarmee één van de eerste en drukst bezochte oorlogsmusea was is voor de stichting eveneens een belangrijk argument om de bunker te behouden. De bunker een belangrijke cultuurhistorische waarde die verder gaat dan het tijdsbestek van de Tweede Wereldoorlog alleen. Het zegt iets over de herinneringscultuur, in de periode net na de oorlog. Om die reden streeft de stichting er dan ook naar om de spotprenten op de wanden te behouden en indien mogelijk te restaureren. Welke rol speelde humor in/na de oorlog bijvoorbeeld?
Resumerend wil de stichting de bunker een toekomst geven, omdat de bunker als militair en cultuurhistorisch erfgoed een historisch, persoonlijk maar ook actueel verhaal kan vertellen dat veel verder reikt dan Apeldoorn. De stichting streeft niet alleen naar behoud, maar heeft als doel de ‘levende’, fysieke aanwezigheid van de geschiedenis nieuw leven in te blazen. Het enkele feit dat ook in de huidige tijd een aanscherping te zien is van maatschappelijke tegenstellingen sluit naadloos aan op de cultuurhistorische periode waarvan de bunker een duidelijk equivalent is.